Интервю: Ленка Флори, драматург външна част на фестивала и платформата Fillimit

Какво е проект Fillimit и това, което се дължи на него, зрителите могат да очакват?
Fillimit е глобален творчески платформа, която се фокусира върху изпълнението и противопоставянето на група млади чешки и чуждестранни хореографи и връзки с международните партньори на фестивала. Ние ги предлагат възможността за нови срещи, дискусии и взаимно сътрудничество с представители на международната танцова сцена. Надяваме се, че успяваме да стимулира пробив на често избягали местните стереотипи, че развитието на творческия потенциал, за да забавят или невъзможни. Тяхната работа предложения ще бъдат представени на фестивала, а три от тях ще продължи жилища в Zdar или в чужбина. Хората тук се събират от Венецуела, Мексико, САЩ, Европа и Чехия. В бъдеще ние искаме да се създаде съвместна и подкрепяща мрежа от режисьори и хореографи, които имат собствено пространство и те искат да го отворите за хостинг или артистични резиденции.

Как го избра чуждестранните гости, които са присъствали на фестивала?
Искреността на художествено изразяване и личен ангажимент са по-важни за мен от окончателната форма на естетика и производителност. Програма всеки ден ние монтирани така, че постепенно да кулминира от общински проекти за изпълнение на вечер.

Каква е вашата визия за фестивала всъщност KoresponDance?
Главната особеност на фестивала е определено Zdar среда, в която то се провежда. Моята визия на фестивала по този начин съчетава зашеметяващ настройка на замъка и поклонение църквата на Йоан Непомук и Pilák, че хората ще видят буквално художествените бомби и че посетителите ще станат свидетели на истински международен артистичен конфронтация.